Pagina's

woensdag 25 november 2015

Review: Beautiful Griselda

Beautiful Griselda Beautiful Griselda by Isol
My rating: 4 of 5 stars

Een verrassend en licht luguber prentenboek over letterlijk dodelijke schoonheid.
Het even donkere (pun intended!) en originele 'Nocturne: Droomrecepten' van Isol staat al enkele maanden op mijn nachtkastje en sinds dan kijk ik er altijd naar uit het licht uit te doen.
De mooie Griselda biedt voor een prentenboek onverwacht veel materiaal om dieper over na te denken en is geïllustreerd met boeiende, mooie tekeningen. De luchtige horror doet denken aan de originele versies van klassieke sprookjes, waar ook al eens een dode viel.


View all my reviews

Review: Nocturne: Droomrecepten

Nocturne: Droomrecepten Nocturne: Droomrecepten by Isol
My rating: 5 of 5 stars

Het perfecte nachtkastprentenboek. Hoogst origineel, vol verborgen pracht en met een leuke hoek af. Ideaal tijdens de slaap.

View all my reviews

dinsdag 24 november 2015

Review: Heart of Darkness

Heart of Darkness Heart of Darkness by Joseph Conrad
My rating: 4 of 5 stars

Heart of Darkness is een klassieker, onder andere dankzij de weliswaar flauwe link met Apocalypse Now, en dankzij de enigmatische titel, en dankzij de mythische plaats waar alles zich afspeelt: de Congo.
Het is in mijn ogen echter geen absoluut meesterwerk omdat het te wisselvallig is, op verschillende vlakken (het vertelstandpunt stoort me bijvoorbeeld erg). Toch wil ik het zeker opnieuw lezen en zal ik mensen aanraden het zelf ook te lezen (het is trouwens verrassend dun).
De Darkness waarover sprake is in de titel is veelzijdiger en toch eenduidiger dan ik verwacht had. Het is geen 'kwade' duisternis, het is een alomvattende, primitieve en menselijke duisternis. Het hart van de duisternis is universeel en fascinerend. De kern van het boek stijgt voor mij op een mysterieuze manier boven het verhaal, de locatie en de personages uit. Waardoor het effect van het boek, mijn gedachten erover precies passen in het boek zelf, dat ook duister blijft in zijn wisselvalligheid en onvolmaaktheid.
Het hart van het verhaal is duister en voor mij dan eerder in de zin van niet goed zichtbaar dan in de zin van donker. Heart of Darkness is op een obscure manier mooi en krachtig, net als de Congo, als onze instincten en als het menselijke hart. Ook dankzij die kwaliteiten is het boek terecht een klassieker.

View all my reviews

Review: Held op sokken

Held op sokken Held op sokken by Bette Westera
My rating: 3 of 5 stars

Prachtig maar iets te traditioneel kinderboek in rijmvorm. De typische ingrediënten voor een mooi en vrolijk verhaal zijn aanwezig en alles is met kunde gemaakt. Er ontbreekt echter originaliteit, durf, vernieuwing, verrassing... in mijn ogen toch wel belangrijke dingen als het om kinderboeken gaat. Bovendien is de taal soms te 'Hollands' (waarom niet bruine saus ipv bruine jus?) en is het rijm af en toe goedkoop.
Maar al bij al mooie prenten en mits kleine aanpassingen een ideaal voorleesboek.

View all my reviews

Review: De natuurlijke historie van verwoesting

De natuurlijke historie van verwoesting De natuurlijke historie van verwoesting by W.G. Sebald
My rating: 2 of 5 stars

De natuurlijke historie van de verwoesting (wat een mooie titel!) is een non-fictie boek over het in de Duitse literatuur van kort na WOII ontbreken van verslagen over de vernietiging van Duitse steden door geallieerde bombardementen. Sebald maakt de (negatieve) rekening van een aantal mij verder onbekende auteurs uit die periode. Zijn elegante stijl en taal is herkenbaar maar is ondergeschikt aan zijn kritische uiteenzetting. Literair-historisch heeft het boek ongetwijfeld waarde maar op zoek naar schoonheid zou ik het links laten liggen. Beter een ander boek van Sebald lezen dan, Rings of Saturn vond ik alvast schitterend.

View all my reviews

vrijdag 20 november 2015

Review: Legend of a Suicide

Legend of a Suicide Legend of a Suicide by David Vann
My rating: 1 of 5 stars

Bon, Tom vertrekt op pagina 102 met zijn vliegtuig en ik ga in tegenstelling tot de protagonist met hem mee, weg van het eiland, en van Roy en zijn pa. En vooral van hun langdradig, ongeloofwaardig avontuur. Bij hedendaagse schrijvers is het aantal blurbs en hun gekunsteldheid blijkbaar omgekeerd evenredig met de waarde van het boek. Weg ermee! Er zijn te veel interessantere boeken te lezen om mijn tijd op te offeren aan deze melodramatische draak.

View all my reviews

donderdag 19 november 2015

Review: Cathedral

Cathedral Cathedral by Raymond Carver
My rating: 4 of 5 stars

Prachtig, gewoon prachtig. Een tiental verhalen over schijnbaar gewone dingen in gewone woorden vertelt door gewone mensen. Toch is alles ongewoon echt en doordrongen van een prachtige droefheid. De verhalen gaan over de (ongelukkige) liefde tussen man en vrouw, over tegenslag, het lot, drank, stil verdriet... Het zijn hedendaagse, vreemde, droefgeestige sprookjes.

View all my reviews

Review: Over de aardse liefde en meer

Over de aardse liefde en meer Over de aardse liefde en meer by Bertolt Brecht
My rating: 5 of 5 stars

Brecht dichtte over alles en op alle bruikbare manieren, maar altijd helder en grandioos.
Brecht, die ik tot nu toe alleen kende van zijn politiek engagement, zijn toneelstukken en zijn samenwerkingen met Weill, was ook een groot dichter zoals blijkt uit deze mooie selectie uit zijn omvangrijke oeuvre (ruim 2.300 gedichten). Een veelzijdig auteur die mij steeds meer boeit en ieders aandacht verdient.


View all my reviews
"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska