Pagina's

zaterdag 28 mei 2016

Review: Scenes from the Bathhouse: And Other Stories of Communist Russia

Scenes from the Bathhouse: And Other Stories of Communist Russia Scenes from the Bathhouse: And Other Stories of Communist Russia by Mikhail Zoshchenko
My rating: 4 of 5 stars

Alleraardigst boekje, een echt plezier om te lezen. Ik las een Nederlandstalige versie: Vertel mij wat, kameraad! uitgegeven door Meulenhoff in 1981. Een mooie verzameling korte (2 à 5 p.), satirische vertelsels over komische tot tragikomische voorvallen in Communistisch Rusland.
In een sappige, volkse taal wordt de draak gestoken met maatschappelijke en politieke regels en gebruiken zonder zuur of langdradig te zijn. Elk verhaaltje heeft zijn eigenheid en is fris en grappig. Hoewel de setting (het leven van de gewone man in Rusland tijdens de eerste decennia na de revolutie van 1917) een belangrijk aspect is van Zosjtstjenko's verhalen zijn de situaties eerder generiek en daarom ook te projecteren op onze huidige maatschappij.
Ideaal om te lezen in de zetel met een wijntje, op het terras met een koffie, in de trein, in bed voor het slapen gaan, in een park liggend in het frisse gras, op 't gemak, aan tafel tijdens de maaltijd, soit, altijd en overal te lezen.

View all my reviews

maandag 16 mei 2016

Review: Teken van leven

Teken van leven Teken van leven by Jevgenij Zamjatin
My rating: 5 of 5 stars

Zamjatin toont zich van alle markten thuis wat stijl en inhoud betreft in deze bundel, die trouwens ook een essay (Over literatuur, revolutie en entropie) en een brief aan Stalin (!) bevat.
Komisch, tragi-komisch, tragisch, kritisch, romantisch, ontroerend, schokkend... het is voor Zamjatin blijkbaar allemaal even vanzelfsprekend. Naargelang het verhaal/de boodschap kiest hij de juiste toon, de ideale stijl & vorm en de passende taal, en dat telkens op een verbluffende manier.
Het hol, Het oude Rusland en De leeuw zijn absolute pareltjes, die in minder dan 10 pagina's zo moeiteloos en treffend hun eigen wereld scheppen en de daarin voorvallende gebeurtenissen zo prachtig beschrijven dat ze ver boven menig hedendaagse, pretentieuze roman staan.
De bedoeling van de samenstellers van deze in 1969 gepubliceerde verzameling verhalen was de Nederlandstalige lezer kennis te laten maken met het genie van Zamjatin (ingenieur, docent en banneling), die vooral bekend is dankzij Wij, het prototype van de moderne dystopie en in die zin belangrijke inspiratiebron voor 1984, Brave New World e.d. Zamjatin is helaas nog steeds geen grote naam in de literatuur en dat is jammer, vooral voor alle lezers die hem daardoor nooit zullen lezen. Gelukkig worden jullie bij deze voor dat vreselijke lot behoed, graag gedaan.

View all my reviews
"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska