Pagina's

donderdag 11 oktober 2012

'Building Mobile Library Applications' - book review


Building Mobile Library Applications / Jason A. Clark. — Chicago: American Library Association, 2012. — xiii, 114 p. — (The tech set; 12). — ISBN 978-1-55570-783-5


Dit jaar bracht de Library and Information Technology Association deel 11 tot 20 uit van The Tech Set®, een reeks gidsen over nieuwe technologieën die toepasbaar zijn in de bibliotheek- en archiefsector. Deel 12 is getiteld “Building Mobile Library Applications” en richt zich tot iedereen met interesse in mobiele bibliotheektoepassingen. 

De kern van het boek is hoofdstuk 5 waarin stap voor stap enkele sample applicaties ontwikkeld worden. In zeven goed structureerde tutorials komen projecten van variërende complexiteit aan bod. Deze projecten zijn geen eindpunten maar vertrekpunten en er wordt dan ook een zekere voorkennis verwacht. Wie niets afweet van CSS, HTML, API’s en jQuery zal weinig hebben aan deze gids.  
Dat centrale, vijfde hoofdstuk wordt omringd door beknopte maar noodzakelijke hoofdstukken over planning, trends, marketing, opvolging, situering… Van deze ondersteunende hoofdstukken is vooral ‘Types of solutions available’ de moeite. Het geeft een heldere beschrijving van de verschillende types mobiele applicaties: ‘mobile websites’, ‘mobile web applications’ en ‘native applications’.

De zeven projecten, die de kern vormen van deze gids, gaan van het aanpassen van bestaande websites aan smartphones tot het bouwen van een Android en iPhone app.
Voor alle projecten wordt gebruik gemaakt van bestaande code of wordt code gegenereerd door online tools. Dit heeft als groot voordeel dat er niet vanaf scratch gestart moet worden en er dus sneller to the point gekomen wordt.
De resultaten kan je achteraf zelf op een andere manier herbouwen of verder uitwerken. Zoals gezegd zijn de projecten vooral vertrekpunten voor wie reeds enige ervaring heeft.  
Enig minpunt aan dit boek zijn de foutjes die meestal opduiken bij dit soort gidsen.
De online bronnen kunnen afwijken van de referenties en de code in het boek. Url’s zijn niet altijd correct (gemeld en onmiddellijk hersteld, mooi zo). Er komen kleine onzorgvuldigheden voor zoals het verwarren van data-rel=”back” met data-direction=”reverse”.
Er werden keuzes gemaakt waardoor de voorbeeldprojecten zich vooral richten op smartphones en de besturingssystemen Android en iOS. Enkel het gebruik van PhoneGap verwijst onrechtstreeks naar Blackberry, Symbian, Windows en WebOS.
En zoals steeds met development moet je zelf dingen uitzoeken en onverwachte problemen oplossen.  

Building Mobile Library Applications’ is een prima leerboek voor wie een basiskennis web development bezit en aan de slag wil met mobiele applicaties. Ook voor studenten BDI met interesse in technologie en mobiele media is het boek een aanrader, al vragen sommige voorbeelden volharding en creativiteit.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska