Pagina's

dinsdag 9 februari 2016

Review: The Soul Of A New Machine

The Soul Of A New Machine The Soul Of A New Machine by Tracy Kidder
My rating: 4 of 5 stars

Was het niet van de titel, die me deed denken aan futuristische sci-fi à la Ghost in the Shell en The Melancholy of Mechagirl, of van de boekomslag met zilverblinkende letters (en van de prijs, 2de-hands voor slechts € 0.50) dan had ik dit boek nooit gelezen, zelfs niet op aanraden van een boekenvriendin of -vriend. So it goes.
Het boek bestaat uit het feitelijke verslag van de ontwikkeling van een 32-bit pc (de Eclipse MV/8000) door een team ingenieurs, managers en programmeurs begin jaren 80. Klinkt niet erg sexy of spannend hé. In tegenstelling tot wat de titel deed vermoeden is het verhaal dus alles behalve futuristisch en sci-fi, het is geschiedenis en computer science. Dan lijkt (bagger) als Fifty Shades of Grey toch stukken spannender, maar...
The Soul of a New Machine bewijst de stelling: 'you can't judge a book by its subject'.
Hoewel het boek een feitelijk verslag is bevat het alles van een spannend en fictief avontuur. De setting, protagonisten, gebeurtenissen, conflicten, emoties... zijn met grote taalvaardigheid verweven tot een boeiend verhaal. Wie bovendien een basiskennis informatica bezit zal extra genieten van de technische aspecten. Termen als CPU, ALU of NAND gate kom je niet elke dag tegen in een goed boek. Geen paniek, ook wie geen computernerd is kan genieten van het boek daar de auteur veel aandacht besteedt aan de drijfveren, dromen, donkere kantjes, zwakheden, ja de ziel van de mensen die de machine bouwen. Hij beschrijft mooi hoe zij hun ziel in een machine leggen. Geef toe, dat klinkt toch wel lekker futuristisch en sci-fi voor een non-fictie boek.
exit(0)

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska