Pagina's

maandag 16 mei 2016

Review: Teken van leven

Teken van leven Teken van leven by Jevgenij Zamjatin
My rating: 5 of 5 stars

Zamjatin toont zich van alle markten thuis wat stijl en inhoud betreft in deze bundel, die trouwens ook een essay (Over literatuur, revolutie en entropie) en een brief aan Stalin (!) bevat.
Komisch, tragi-komisch, tragisch, kritisch, romantisch, ontroerend, schokkend... het is voor Zamjatin blijkbaar allemaal even vanzelfsprekend. Naargelang het verhaal/de boodschap kiest hij de juiste toon, de ideale stijl & vorm en de passende taal, en dat telkens op een verbluffende manier.
Het hol, Het oude Rusland en De leeuw zijn absolute pareltjes, die in minder dan 10 pagina's zo moeiteloos en treffend hun eigen wereld scheppen en de daarin voorvallende gebeurtenissen zo prachtig beschrijven dat ze ver boven menig hedendaagse, pretentieuze roman staan.
De bedoeling van de samenstellers van deze in 1969 gepubliceerde verzameling verhalen was de Nederlandstalige lezer kennis te laten maken met het genie van Zamjatin (ingenieur, docent en banneling), die vooral bekend is dankzij Wij, het prototype van de moderne dystopie en in die zin belangrijke inspiratiebron voor 1984, Brave New World e.d. Zamjatin is helaas nog steeds geen grote naam in de literatuur en dat is jammer, vooral voor alle lezers die hem daardoor nooit zullen lezen. Gelukkig worden jullie bij deze voor dat vreselijke lot behoed, graag gedaan.

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska