Pagina's

zaterdag 28 mei 2016

Review: Scenes from the Bathhouse: And Other Stories of Communist Russia

Scenes from the Bathhouse: And Other Stories of Communist Russia Scenes from the Bathhouse: And Other Stories of Communist Russia by Mikhail Zoshchenko
My rating: 4 of 5 stars

Alleraardigst boekje, een echt plezier om te lezen. Ik las een Nederlandstalige versie: Vertel mij wat, kameraad! uitgegeven door Meulenhoff in 1981. Een mooie verzameling korte (2 à 5 p.), satirische vertelsels over komische tot tragikomische voorvallen in Communistisch Rusland.
In een sappige, volkse taal wordt de draak gestoken met maatschappelijke en politieke regels en gebruiken zonder zuur of langdradig te zijn. Elk verhaaltje heeft zijn eigenheid en is fris en grappig. Hoewel de setting (het leven van de gewone man in Rusland tijdens de eerste decennia na de revolutie van 1917) een belangrijk aspect is van Zosjtstjenko's verhalen zijn de situaties eerder generiek en daarom ook te projecteren op onze huidige maatschappij.
Ideaal om te lezen in de zetel met een wijntje, op het terras met een koffie, in de trein, in bed voor het slapen gaan, in een park liggend in het frisse gras, op 't gemak, aan tafel tijdens de maaltijd, soit, altijd en overal te lezen.

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska