Pagina's

zaterdag 2 juli 2016

Review: Socrates' Defence

Socrates' Defence Socrates' Defence by Plato
My rating: 4 of 5 stars

Plato's boeiend verslag van de verdedigingsrede van Socrates. Die apologie was het tragische slot van een politieke, ideologische afrekening. Socrates werd onder het mom van valse beschuldigingen onschadelijk gemaakt en -deels door zijn eigen standvastigheid- verplicht de gifbeker te drinken. De verdedigingsrede, gevolgd door een rede na het horen van het oordeel van de jury (235 voor en 265 tegen Socrates) en een slotrede na het horen van de straf zijn ongetwijfeld door Plato bewerkt om zijn leermeester en diens ideologie duidelijk (en positiever?) af te tekenen.

Het is een beroemde historische gebeurtenis uit de begindagen van de Westerse cultuur en daarom alleen al is dit boekje een aanrader. Het is moeilijk voor te stellen hoe de Grieken zich als sterfelijke mensen tegenover de goden (en de dood) zagen, maar Socrates was in elk geval een man met karakter en lef. Waarschijnlijk was hij voor veel mensen een storend element, een koppige graver naar deugd en waarheid. Zijn manier van handelen had als doel het ontmaskeren van iedereen die niet volledig eerlijk en goed was, niet verbazend dus dat heel wat mensen geen fan waren. Echte kennis en deugd kan maar groeien vanuit de vaststelling dat je enkel kan weten dat je niets weet. Socrates was bereid (of had door zijn koppigheid geen keuze) voor zijn overtuiging te sterven.
Conclusie is dat je enkel aan politiek kan doen als je leugenachtig bent en aan je eigenbelang denkt. Conclusie is ook dat het hardnekkig streven naar rechtvaardigheid, waarheid, deugd etc. en daarbij alles en iedereen beoordelen ook niet echt lovenswaardig is.

Kortom, een goed leesbare, boeiende en korte tekst over een grote naam en gebeurtenis uit de Westerse cultuur, geschreven door een andere grote naam. De tekst zet aan tot nadenken over vele zaken en is een goede aanzet om nog eens na te kijken wat die oude Grieken allemaal dachten en deden. Maar vergeet de woorden van Socrates zelf niet: "ik weet slecht één ding, dat ik namelijk niets weet".

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska