Pagina's

vrijdag 4 december 2009

Dank - interesse - helaas - profiel - paria

Hieronder vind je vijf uit het recente leven gegrepen mails. 
Je kent ze waarschijnlijk. De "met interesse maar helaas niet weerhouden want profiel etc. en meer hoef je daar niet over te weten" brieven. Ze zijn nog steeds nietszeggend, onpersoonlijk, hypocriet en beledigend.

1.
Wij danken u voor de interesse die u hebt getoond voor onze vacature van bibliotheekmedewerker.
Helaas moeten wij u meedelen dat uw kandidatuur niet werd weerhouden. Indien er echter in de toekomst nog vacatures zouden vrijkomen waarvoor u op basis van uw ingediende CV in aanmerking komt, zullen wij u hiervan persoonlijk op de hoogte brengen.
2.
Met interesse hebben wij uw CV gelezen die u ons zond in verband met de aanleg van een werfreserve voor het project. Uit de vele kandidaturen die we hiervoor ontvingen, konden we ons de luxe veroorloven een kleine selectie te maken. We hebben u jammer genoeg niet geselecteerd voor een sollicitatiegesprek.
3.

Na evaluatie van de verschillende kandidaten bibliotheekassistent, moeten we je helaas medelen dat onze uiteindelijke voorkeur naar een andere sollicitant uitgegaan is.
We danken je voor je interesse en wensen je het beste bij je verdere zoektocht naar een gepaste job.
4.
Na beraad over het gesprek van maandag hebben we besloten om je niet verder uit te nodigen voor de selectie van documentalist. In vergelijking met sommige andere kandidaten heb je minder gelijkenissen met het profiel dat we zoeken.
5.
Na onderzoek is gebleken dat uw profiel niet helemaal strookt met de beoogde vereisten voor deze post en werd besloten uw kandidatuur niet in aanmerking te nemen.

Als sollicitant doe je veel inspanningen. Je investeert tijd, energie en middelen. In het schrijven van een cv en motivatiebrief kruipt heel wat tijd. Voor een gesprek moet je soms verlof nemen en je meestal op eigen kosten verplaatsen. Dan word je op de rooster gelegd, waarna je kan beschikken tot de jury je iets laat weten. Soms later dan afgesproken, maar daar kan je beter niet moeilijk over doen. So it goes.
Tenslotte krijg je na alle moeite een akelige brief waarin je afgewezen wordt, zonder een woord zinnige uitleg. Nee, je krijgt een vernederende standaardbrief. Een motivatie van de beslissing, met je sterke en zwakke punten is helemaal niet nodig. Meester en slaaf. Salut en de kost.

Wel, ik vind dit niet kunnen. Het getuigt van weinig respect om mensen die interesse tonen om in je organisatie te komen werken zo te bedanken voor hun moeite. Het is weerzinwekkend. En het is de norm! 
Geen enkele werkgever vindt het blijkbaar nodig de afgewezen kandidaten nog langer als mens te behandelen. Waarom is dat zo? Gemakzucht? Arrogantie? Gebrek aan moreel besef? Domheid?
Hoe behandelen die organisaties hun klanten dan? Waarschijnlijk op dezelfde manier. 

Als de sollicitant meer wil weten, als hij iets wil leren, dan moet hij zelf actie ondernemen. Maar ik stuur toch ook geen sollicitatiebrief waarin ik zeg dat ik na rijp beraad heb besloten me kandidaat te stellen en dat ze me kunnen contacteren als ze meer willen weten. Stel je voor. 
Misschien moet ik het eens proberen:
"Met interesse heb ik uw vacature gelezen. Daar de beoogde vereisten stroken met mijn profiel heb ik na lang beraad besloten me kandidaat te stellen. 
Voor meer informatie kan u mij mailen of bellen (enkel donderdag van 14u00 tot 14u10)"

Vanaf nu antwoord ik op die schaamteloze brieven met de vraag om een uitgebreide motivatie. Dan weet ik onmiddellijk met wat voor organisatie ik te maken had en met een beetje geluk leer ik iets over mezelf. Èn misschien leert de organisatie er ook iets uit. Misschien behandelt ze de sollicitanten in de toekomst met meer respect. Misschien laat ze hen weten waarom ze de job niet krijgen. Dan twijfelen die sollicitanten minder aan zichzelf, dan blijven ze gemotiveerd, dan voelen ze zich niet zo slecht. Afgewezen sollicitanten zijn tenslotte ook mensen.


7 opmerkingen:

 1. Ik doe mee! Ik ken ze ook maar al te goed die mails en brieven... Ben volop aan het solliciteren, en idd er kruipt tijd en energie in. Ik weet nu al wat me te wachten staat, maar ik zal het er nu ook ne keer nie bij laten, neh!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gemakzucht is het hoedanook.
  Heb ook de gewoonte na elke sollicitatie een motivatie te vragen. Het jammere is dat heel wat personeelsdiensten, bibliothecarissen... zelfs niet de moeite nemen om deze mails te beantwoorden. Mensen worden dingen.

  Telefoneren, Tijl.
  Enkele gerichte vragen stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De film Le couperet speelt daarop in.Onlangs had een briefkunstenaar zijn 15 minutes in de media rond zijn ironische schertssollicitaties die wonderwel van antwoord werden gediend, zijn naam ontglipt me even.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'Het schrijven van een c.v.'
  van Wislawa Szymborska:

  Wat moet je doen?
  Je moet een aanvraag indienen
  en bij die aanvraag een c.v. insluiten.

  Ongeacht de lengte van het leven


  (groetjes van marie uit lanzarote, lang leve de huismoeders : )
  moet het c.v. kort zijn.

  Bondigheid en selectie zijn verplicht.
  Vervang landschappen door adressen
  en wankele herinneringen door muurvaste data.

  Van alle liefdes volstaat de echtelijke,
  en van de kinderen alleen die welke geboren zijn.

  Wie jou kent is belangrijker dan wie jij kent.
  Reizen zijn alleen indien buitenlands.
  Lidmaatschappen waarvan, maar niet waarom.
  Onderscheidingen zonder waarvoor.

  Schrijf zo alsof je nooit met jezelf hebt gepraat
  en ver uit je eigen buurt bent gebleven.

  Ga zwijgend voorbij aan honden, katten en vogels,
  rommeltjes van vroeger, vrienden en dromen.

  Liever de prijs dan de waarde,
  de titel dan de inhoud.
  Eerder de schoenmaat dan waarheen hij loopt,
  hij voor wie jij doorgaat.
  Daarbij een foto met één oor vrij.
  Zijn vorm telt, niet wat het hoort.
  Wat hoort het dan?
  Het dreunen van de papiervernietigers.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eerlijk is eerlijk.

  De laatste bibliotheek waar ik solliciteerde (met name de bibliotheek van de KHM) heeft mijn vraag om uitleg zeer snel beantwoord, wel niet zeer uitgebreid, maar kom, 't is al iets.

  Bovendien, en dat vind ik toch mooi, gaven ze mij enkele dagen later een tip voor een andere betrekking.

  Ondertussen heeft mijn huidige werknemer me verzekerd dat ik begin volgend jaar voltijds aan de slag kan.

  All's well that ends well.

  BeantwoordenVerwijderen

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska