Pagina's

zaterdag 25 juni 2016

Review: Lord Arthur Savile's Crime

Lord Arthur Savile's Crime Lord Arthur Savile's Crime by Oscar Wilde
My rating: 3 of 5 stars

Nog een goedje in de Penguin Little Black Classics reeks. Het verhaal van een huwelijk dat tot tweemaal toe wordt uitgesteld nadat de aanstaande bruidegom van een waarzegger te horen krijgt dat hij een moord zal plegen. De man besluit zijn huwelijk uit te stellen omdat zijn eer niet toelaat een moord te plegen nadat hij getrouwd is, hij wil zijn verloofde zoiets niet aandoen, de gentleman. Gezien dat uitstel voor de nodige problemen zorgt besluit hij zelf het noodlot een handje te helpen en zo snel mogelijk iemand om te brengen, liefst iemand uit zijn familie of vriendenkring om sneller te kunnen handelen.
Alles speelt zich af in de hogere klassen waar eer en imago van groot belang zijn. Oscar Wilde beschrijft dat wereldje in een vlotte stijl en met gevatte humor maar persoonlijk vind ik het vertrekpunt te zwak. Waarom een rijke jongeman zomaar geloof hecht aan de zeer ernstige voorspelling van een handlezer begrijp ik niet goed. Dat is het enige minpunt aan een anders erg aangenaam verhaaltje met een verrassend en geestig slot.
De sfeer en inhoud zit goed vervat in volgend stukje: "He accordingly looked again over the list of his friends and relatives, and, after careful consideration, determined to blow up his uncle, the Dean of Chichester."

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska