Pagina's

zondag 26 juni 2016

Review: The Old Man of the Moon

The Old Man of the Moon The Old Man of the Moon by Shen Fu
My rating: 4 of 5 stars

In vogelvlucht en gefragmenteerd vertelt Shen Fu over de zuivere liefde tussen twee mensen. Ondanks de strenge omgangsregels en het noodlot leven de geliefden samen in harmonie en oprechte liefde voor elkaar. Het mooie is dat dit verhaal geen andere boodschap heeft dan deze sterke gevoelens doorheen het leven van twee mensen te beschrijven. Het boekje bevat veel typisch oosterse elementen zoals de sterk gestileerde poëzie ("All things are like spring dreams, passing with no trace"), het belang van familiebanden en traditie, de natuur als bron van schoonheid en geloof.
Helaas ontbreekt de achtergrond van veel gebeurtenissen omdat de schrijver zich enkel focust op de verschillende fases in de relatie tussen de man en zijn vrouw. Het boekje had voor mij een stuk langer mogen zijn. Door die enigszins vreemde aaneenschakeling van fragmenten lijkt het verhaal, verteld door de man zelf, mij net oprechter. Hij zegt op de eerste pagina trouwens: "Criticism of my writing will be like the shining of a bright light into a dirty mirror."
Het is geen literair meesterwerk mocht je het los van de inhoud bekijken. Het is echter wel een zeldzaam voorbeeld van een liefdesverhaal over positieve, mooie, echte liefde zonder melig, romantisch, humoristisch, uitzonderlijk of sprookjesachtig te zijn. Daar houd ik van.

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska