Pagina's

maandag 7 maart 2016

Review: De vrouw van een ander en de man onder het bed

De vrouw van een ander en de man onder het bed De vrouw van een ander en de man onder het bed by Fyodor Dostoyevsky
My rating: 3 of 5 stars

Een lichtgewicht Dostojevski, jawel. Een komische zedenkomedie in pocketformaat, die net de 60 pagina’s haalt. Bij voorkeur in één sessie te lezen. Hoewel Aantekeningen uit het ondergrondse zeker ook humor bevat trekt Dostojevski in dit niemendalletje volledig de komische kaart.
Een klein, irritant mannetje is ontzettend jaloers en wil zijn vrouw betrappen met een minnaar. Maar om zelf zijn gezicht niet te verliezen wil hij niet dat iemand dat weet en dus probeert hij zogezegd ‘de vrouw van een ander’ -een vriend van hem- te betrappen op overspel. Tijdens die poging raakt hij in gesprek met een vermoedelijke minnaar. Het gesprek is verschrikkelijk, het gaat niet vooruit, eerder achteruit, opzij, in horten en stoten naar nergens, omdat het irritante mannetje een zielenpoot zonder ruggengraat is en zich voor het minste verontschuldigt én zich door het minste beledigd voelt. Je denkt als lezer voortdurend “man, zeg nu eens eindelijk wat je wil zeggen!” Uiteindelijk komt er actie en daaruit blijkt dat het irritante mannetje werkelijk een vod is.
In het tweede deel denkt het zielige mannetje zijn vrouw op heterdaad te kunnen betrappen na een beschamende situatie in de opera. Ook deze poging loopt helemaal fout, en in tegenstelling tot het eerste deeltje is dit verhaaltje echt grappig, zelfs hilarisch op momenten. In dit tweede deel komt ‘de man onder het bed’ op de proppen. Andermaal bewijst de vodderige labbekak dat hij niet meer is dan een keffend schoothondje zonder moed of kracht, een klein zielig mormeltje dat uit angst naar alles blaft en over zijn te lange haren valt als het probeert te lopen.
Niet onmiddellijk een aanrader zou ik zeggen. Wie Dostojevski al kent kan het lezen om een andere kant van hem te zien of uit volledigheid. Het is trouwens wel een erg mooi uitgegeven dingetje, ook leuk natuurlijk.


View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska