Pagina's

zondag 6 maart 2016

Review: Waarom naar dieren kijken

Waarom naar dieren kijken Waarom naar dieren kijken by John Berger
My rating: 1 of 5 stars

Tegenvaller van formaat -gelukkig van klein formaat (pocket 93 p.). Het varken aarde, Ver weg in Europa en Sering en Vlag van John Berger zijn prachtige boeken met wondermooie verhalen waaruit een verlangen naar een eenvoudige, liefdevolle wereld spreekt.
De essays in Waarom naar dieren kijken zijn semi-filosofische probeersel die vooral wazig en onbegrijpelijk blijven. Ik heb geen twee zinnen na elkaar gelezen die ik werkelijk begreep. Het ligt waarschijnlijk aan mij, haha. Het is allemaal nogal langdradig en vergezocht wat Berger ons wil vertellen. Zo is er een essay over het 'ideale' veld. Tja. Daarin staan dan zinnen als: "Alle gebeurtenissen bestaan als definieerbare gebeurtenissen dankzij hun relatie met andere gebeurtenissen. Je hebt de gebeurtenissen die je in de eerste plaats (maar niet per se uitsluitend) hebt gezien, gedefinieerd door ze in verband te brengen met de gebeurtenis van het veld, dat tegelijkertijd zowel letterlijk als symbolisch de 'grond' is van de gebeurtenissen die er plaatsvinden." Euh? Het boekje staat vol van dergelijke wartaal.
Je kent misschien die generator van wetenschappelijk teksten waarmee studenten van het MIT ooit een fantastische hoax uithaalden (zie https://pdos.csail.mit.edu/archive/sc...), wel dit boekje van Berger is volgens mij gewoon gecreëerd door een generator van diepzinnige teksten over de relatie tussen de mens en de natuur.

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska