Pagina's

zaterdag 5 maart 2016

Review: Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen: gedichten

Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen: gedichten Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen: gedichten by Tonnus Oosterhoff
My rating: 4 of 5 stars

Tonnus Oosterhoff, recent ontdekt via zijn verbazende Op de rok van het universum verbaast me opnieuw, nu met een dichtbundel/cd-rom uit 2003. Hij schuwt het experiment niet, in de tekst zijn aantekeningen gemaakt, hij varieert de typografie. Op de cd-rom staan twee stukken muziek (J.S. Bach - BWV 773 & BWV 795) en bewegende gedichten. Stukken tekst van die gedichten verschijnen, verdwijnen, verschijnen opnieuw, soms is de tekst dan anders, de snelheid van de bewegingen varieert soms, etc. waardoor een interessant en bevreemdend effect ontstaat. De tekst staat niet vast, is nooit volledig zichtbaar, je kan enkel (proberen) volgen en opnieuw kijken om alles te vatten, maar dat lukt niet... het is vluchtig en verwarrend, het is een manier van lezen die volledig buiten de aangeleerde, geconditioneerde manier staat. Een unieke ervaring.
De gedichten zijn niet allemaal even toegankelijk. Ik moest er toch soms serieus op kauwen, maar dat is goed voor de kaakspieren en tanden! De gedichten zitten wel allemaal vol smaak, die erg divers is.
Een boek dat perfect experiment koppelt aan stijl en inhoud, en bovendien muziek van Bach bevat, en en bovendiener een tekening van Michaux Henri (mescalinetekening, zonder titel, ca. 1969) als omslagillustratie gebruikt, is wat mij betreft prachtig.

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska