Pagina's

zondag 20 maart 2016

Review: Thief of Time

Thief of Time Thief of Time by Terry Pratchett
My rating: 4 of 5 stars

Typische Terry Pratchett en dus fantastisch plezant om lezen. In alle geval fantastisch plezant voor wie van fantasy houdt want veel fantastischer dan Pratchett ze maakt vind je ze niet, of het zou op Discworld moeten zijn.
In Ankh-Morpork op Discworld is een jongen (niet echt een mens, veel fantastischer) van plan in opdracht van een vrouw (ook niet echt een mens) en met de hulp van een assistent (een Igor) een klok te bouwen die de tijd accuraat (echt accuraat) meet, maar daarmee ook de tijd zal stoppen (echt stoppen). Een veger en zijn helper (ook niet echt...) proberen dit te voorkomen.
Ondertussen doet Death, samen met de vier ruiters van de Apocalyps en Ronny, de vijfde ruiter die ermee ophield voor ze beroemd werden en nu melkboer is, hun best om de snoodaard -of zijn het snoodaards?- (ook niet echt een mens -of mensen?) te stoppen. Pralines als dodelijke wapens, Death of Rats, een Yeti (zeer interessante informatie over de Yeti), de kleindochter van Death, Mrs. Ogg, The Way of Mrs. Cosmopolite, een incarnerende abt etc. het verhaal bevat evenveel lekkers als een doos pralines en je weet ook nooit volledig vooraf wat het zal worden.
In Thief of Time is dat bijna altijd verrassend lekker. Het meest verrassende is echter dat onder deze fantastische historie ook een behoorlijk wijsgerige, levensbeschouwelijke laag schuilt, die ik in zijn andere boeken toch niet echt opgemerkt heb. Niet alleen zijn er de diepe wijsheden van mevrouw Cosmopolite, zoals "There's no time like the present", die niet enkel op ironische wijze de draak steken met bond-zonder-naamwijsheden maar ook tonen dat die simpele, onhippe spreuken wijzer zijn dan veel mensen beseffen. Door de gebeurtenissen in Thief of Time komen namelijk ook onderwerpen als Tijd en wat het is Mens te zijn aan bod. Op schalkse, luchtige, fantastische manier verweven met de waanzinnige stroom van het verhaal werpen ze een fris licht op die duistere zaken en hebben ze mij alvast dieper doen nadenken dan menig serieus, new age, zelfontplooiing, 'word wie je bent', 'ontdek jezelf', choucroutetherapie, Opel Mantra's en Tibetaanse yoghurt blablabla-geeuw-welkeverdwaaldezielenleestdezerommeltoch?-boeken.
Eén ding is in alle geval duidelijk: Always remember Rule One!

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska