Pagina's

vrijdag 19 juni 2009

NW&SB & WEB2.0 op grootmoeders wijze

Deze week had ik een examen over web 2.0 en computernetwerken.
Een examen op papier, wat dacht je.

Tot mijn verbazing werd ons gevraagd 2 URL’s op dat papier te zetten. Om te zien of we die URL’s uit het hoofd kenden?
Zijn bookmarks, delicious, startpagina’s, enzoverder enzovoort, de hele 2.0 rimram, dan overbodig?
Voor zover ik het begreep dient een deel van die 2.0-tools net om géén URL’s meer in je hoofd te moeten stampen, om ze in geen geval op papier te hoeven reproduceren!
Erg Web 0.0 vind ik dat.

Over netwerken kregen we dan weer een vraag over de lengte van een UFO-kabel of zo, en werd ons gevraagd een pak afkortingen en cijfers (803.11, C3PO, DNS, FTP, IRC, NNTP, RTP, SIP, SMTP, UUCP, XMPP, DCCP, SCTP, TCP, UDP, ARP, 666, ICMP, IGMP, IPv4, IPv6, RARP, ATM, FDDI, PPP en als reserve afkorting WTF) te linken met elkaar (met inkt natuurlijk). Onzinnig!! En meer dan 500 m.

3 opmerkingen:

 1. Wel, je hebt mijn gevoel over het examen NW&SB perfect omschreven. Totaal onzinnig. Hoe kun je nu verwachten dat we iets bijleren over netwerken als tijdens de gehele lesperiode bijna geen enkele computer gezien wordt? (bij wijze van spreken dan...)
  Wat wel een goede manier zou zijn is: Welkom in de les, de eerste les wordt wat theoretisch, de andere lessen zetten we een netwerk op. In een lokaal met wat computer, UTP kabel aan de lopende meter, een (eventueel draadloze) router, etcetera etcetera.
  Als quotering wordt dan genomen: is het opzetten van het lokale netwerk geslaagd, hoe was je inzet en inbreng... En niet: geef de URL's van 2 web2.0 toepassingen zomaar uit je hoofd, en omschrijf in 20 zinnen wat een netwerk is...
  De afkorting WTF is hier op zijn plaats, en ROFLMAO eigenlijk ook (maar dan eerder omdat lachen leuker is dan huilen)

  btw (nog een afkorting): leuk ontwerp van je blog, een eigen knutselwerk?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Merci. Ja, zelf geknutseld. Veel knip- en plakwerk, en hier en daar een beetje aanpassen.

  Een gewone standaard template genomen, er drie kolommen van gemaakt, ronde kaders gemaakt, de header opgedeeld en zoekmachine + navigatie ingestoken, zwevende pijltjes toegevoegd, samenvattingen berichten gefixt, kadertjes rond afbeeldingen, kleuren een beetje op elkaar afgestemd, kleur post laten veranderen bij mouse-over. Dat is het zo wat.
  Allemaal te vinden op blogs van mannen/vrouwen die er verstand van hebben en ook nog zo goed zijn dat verstand te willen delen. Het internet kan toch mooi zijn hé.

  Jouw site oogt wel professioneler. Strak en eenvoudig. Die tabs zijn goed. En de drie kolommen worden efficiënt gebruikt.

  Waarschijnlijk doe ik binnenkort nog eens een poging om iets in Wordpress te maken. 't Is tenslotte Open Source en ik wil een beetje van al die Google-spullen af, ik denk dat 't moment is.

  En ja, het examen, het was ILMEO (ik lach me een ongeluk). Jouw voorstel is inderdaad veel zinniger. Een live-simulatie met alles erop en eraan (virussen, crashkes, kapotte kabels...), en dan zien wat er goed, fout en zéér fout kan lopen. Zou trouwens veel leuker zijn ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De template op mn wordpress blog is een standaard hoor.
  Dat vind ik jammer, dat je bij wordpress (de online versie) niet je eigen template kan maken of een gedownload invoegen.

  Nu, zodra ik een job heb zorg ik voor wat eigen webruimte, en ik ben zo een beetje mn eigen (very very basic) blogsysteem aan het schrijven. (zie chirooskaarke.be).
  Misschien dat het binnen een aantal jaar als download op het net gezwierd kan worden...

  Maarja, het examen... Ik ben blij dat het er al een tijdje opzit, en hoop dat ik nooit meer zoiets nutteloos en lachverwekkends hoef te doen :D

  BeantwoordenVerwijderen

"Waarlijk vreemd vermag alleen te zijn wat menselijk is". Wisława Szymborska